Ekonomix
432 prikaza

Brexit: 7 gradova koji će Londonu 'ukrasti' poslove

Brexit
Reuters/Pixsell
Predviđa se da će mnoge kompanije tražiti nove gradove za svoje europske urede nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije

Britanski referendum, na kojem su se građani izjasnili za izlazak iz Europske unije, potresao je financijska tržišta i smanjio vrijednost funte. Jedno od glavnih pitanja je može li London i nakon izlaska iz Unije ostati financijsko središte Europe i grad u kojem mnoge tehnološke tvrke otvaraju svoje urede.

Samsung, LG i Acer samo su neke od kompanija koje očekuju probleme zbog izlaska Velike Britanije iz Unije, a Jason Chen, direktor Acera, izjavio je kako će ova kompanija razmisliti o preseljenju ureda iz Londona u neki drugi grad u Europskoj uniji. Ovaj trend mogao bi se proširiti i među drugim kompanijama koje će tražiti gradove u Europskoj uniji za svoje urede kako bi imale pristup europskom tržištu. 

Ovi gradovi mogli bi u skoroj budućnosti zamijeniti London i pružiti 'utočište' velikim kompanijama.

Frankfurt

Frankurt je danas jedna od najbogatijih metropola Europe, te bankarski i kulturni centar u kojem se nalazi sjedište Europske središnje banke i jedno od najvažnijih financijskih tržišta. Prema godišnjem izvješću iz 2007. godine zajedno s Londonom i Parizom nalazi se u skupu od tri grada koji udomljavaju najviše međunarodnih kompanija u Europi. 

Ovaj grad mogao bi postati dom mnogih kompanija koje će tražiti pristup Europskoj uniji. 

Luxembourg

Luxembourg je trgovačko i upravno središte na križanju važnih prometnih putova središnje Europe. Ondje se nalaze i sjedišta više organizacija Europske unije, kao što su Europski sud pravde, Revizorski sud te Europska investicijska banka.

Bankare bi mogla privući i činjenica da je Luxembourg kozmopolitski grad.

Pariz

Pariz je jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta, s utjecajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, znanost i umjetnost, što sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova. U Pariškoj regiji, sjedište je 37 od 500 najprofitabilnijih kompanija na svijetu, smještenih u nekoliko poslovnih četvrti, među kojima i La Défense, najvećoj namjenski izgrađenoj poslovnoj četvrti u Europi.

U Parizu su također sjedišta mnogih međunarodnih organizacija poput UNESCO-a, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i Međunarodne Trgovačke Komore.

No, unatoč tome što bi Parižani rado 'udomili' kompanije koje bježe iz Londona, mnoge međunarodne tvrtke dvaput će razmisliti prije odabira Pariza zbog strogih francuskih zakona o zapošljavanju.

Dublin 

Dublin je gospodarsko, upravno i kulturno središte cijelog Irskog otoka, s jednom od najvećih stopa rasta među glavnim gradovima Europe. Google, Facebook, Dropbox i Twitter odabrali su Dublin za svoja europska sjedišta. 

Također, engleski je službeni jezik u Dublinu što bi olakšalo prilagodbu kompanijama i njihovim zaposlenicima. 

Berlin

Izlaskom Velike Britanije iz Europske unije Berlin će postati najveći grad u Uniji. Ovaj grad je i magnet za mlade tehnološke talente, a istraživanje je pokazalo da se svakih 20 minuta u Berlinu osnuje jedan startup. 

Više od dvije trećine novca uloženog u Njemačku odlazi u Berlin, a Google i Lufthansa su odabrali ovaj grad za svoje tvornice.

Amsterdam

Amsterdam postaje jedan od vodećih tehnoloških gradova i s oduševljenjem bi pozdravio tvrke u potrazi za novim europskim sjedištem. 

Netflix, Uber i Tesla odabrali su Amsterdam za svoje regionalne urede. 

Edinburgh

Većina Škota glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, a sada se govori da bi mogla tražiti odcjepljenje od Velike Britanije kako bi ostala u Uniji. 

Edinburgh je drugo najveće financijsko središte u Velikoj Britanija, odmah nakon Londona. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.