Ekonomix
1379 prikaza

20 nemogućih pitanja kojima Apple rešeta kandidate za posao

Apple
Reuters/Pixsell
Od testiranja inteligencije do trik pitanja

Apple je oduvijek slovio kao odlično mjesto za zaposliti se, ali i kao tvrtka koja nikada ništa nije nudila na pladnju. Time je stoga iskopao niz od nekih od najzaguljenijih pitanja koja tamo čekaju kandidate za radna mjesta. Donosimo neka od njih.

- Kako biste objasnili osmogodišnjaku što je to modem ili ruter i koja mu je funkcija? - pitanje za kandidata za radno mjesto savjetnik za mušterije.

- Tko je vaš najbolji prijatelj? - osoba za savjetovanje mušterija u trgovini.

- Ako imate dva jaja i ako želite utvrditi koji je najviši kat s kojega možete baciti jaje, a da se ne razbije, kako biste to provjerili? Koje je najoptimalnije rješenje? - stručnjak za softver.

- Opišite nam neki zanimljiv problem i kako biste ga riješili? - za isto radno mjesto.

- Koliko djece se rodi svakog dana? - kandidat za menadžera za globalnu nabavu.

- Imate 100 novčića položenih na stolu. 10 ih je okrenuto glavom prema gore, a 90 pismom prema gore. U poziciji ste da ne možete ni vidjeti ni osjetiti ni na bilo koji način registrirati koji je novčić u kakvoj poziciji. Morate podijeliti novčiće u dvije skupine, tako da u svakoj bude isti broj novčića s glavom prema gore – opet za stručnjaka za softver.

- Imate tri gajbe. U prvoj su jabuke, u drugoj naranče, u trećoj pomiješane jabuke i naranče, a na svakoj je pogrešna oznaka, jer je netko pomiješao tri naljepnice. Kako biste mogli odrediti sadržaj svih triju otvaranjem samo jedne i uzimanjem samo jedne voćke iz nje, bez da pogledate cijeli sadržaj? - stručnjak za softverska pitanja i odgovore.

- Imate problem s mušterijom koja je 20 minuta čekala bez da ju je itko poslužio i sad radi nered i prijeti da će svoj kompjuter kupiti kod Microsofta preko puta ili preko Best Buya. Riješite problem – prodavač.

- Jeste li pametni? - inženjer za usavršavanje.

- Stavite čašu s vodom na rotacijsku ploču gramofona i počnete je polako ubrzavati. Što će se dogoditi prvo, hoće li se proliti voda ili će čaša skliznuti s gramofina? - strojarski inženjer.

- Zašto bismo vas trebali zaposliti? - viši softverski inženjer.

- Što je važnije, riješiti mušterijin problem ili mušteriji ostaviti dobar dojam o Appleu? - savjetnik za službu Apple kod kuće.

- Zašto je Apple promijenio naziv iz Apple Computers Incorporated u Apple Inc.? - specijalist.

- Činite se prilično pozitivnom osobom. Kakve vas stvari oneraposlože? - specijalist za odnose s mušterijama.

- Pokažite mi kako biste mušteriju uvjerili da ste joj voljni pomoći, samo koristeći glas – savjetnik u službi nastava kod kuće.

- Što vas je danas dovelo ovdje? - inženjer za softver.

- Koji vam je bio najbolji, a koji najgori dan u protekle četiri godine? - voditelj inženjerskih projekata.

- Kad u neki Appleov dućan uđete prvi put, što prvo primijetite? - prodavač.

- Zašto želite doći u Apple i što će vam nedostajati na vašem sadašnjem poslu ako vas Apple zaposli – softverski inženjer.

- Kako biste testirali toster? - inženjer za pitanja i odgovore o softveru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.