Kultura
99 prikaza

Drinkovićeve naprave služe za ‘bolje razumijevanje sebe i drugih’

Sanjin Strukić/PIXSELL
Izložba naziva “Retroevolucija autopercepcije” otvara se u petak, 3. svibnja, u 19 sati. Riječ je o izložbi interaktivnih inovativnih naprava Vitra Drinkovića koje služe za “bolje razumijevanje sebe i drugih”

Izložba naziva “Retroevolucija autopercepcije” otvara se u petak, 3. svibnja, u 19 sati. Riječ je o izložbi interaktivnih inovativnih naprava Vitra Drinkovića koje služe za “bolje razumijevanje sebe i drugih”.

- Inovativnim, interaktivnim objektima, bilo u fizičkom ili virtualnom obliku, Vitar Drinković nudi nova rješenja za spoznavanje čovjeka i njegove okoline. Izbor radova pokriva dosljedno višetematsko razdoblje od 2012. do 2023. godine i nudi kronologiju razvoja Drinkovićeve novomedijske prakse. Razlaganjem složenosti različitih društvenih konstrukata, sindroma i procesa, na jednostavne oblike, Drinković ih prezentira iz drugačije perspektive, često putem autopercepcije - stoji u pozivu na izložbu.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Drinković je okrenuo “objektiv”, odnosno kut gledanja, prema sebi. Pojmove produktivnosti, efikasnosti, rada, odmora, nemira, pregorijevanja, nemogućnosti iskrene komunikacije, kapitalizma i balansiranja zdravog života s konstantnim stvaralaštvom izvrće tako da oni postanu doista zabrinjavajući, a nerijetko i naizgled smiješni i apsurdni. Ideja je da sve ono svakodnevno što ignoriramo, a samo nas otuđuje od sebe samih, osvijestimo. Drinković se okreće jednostavnijim oblicima samorazumijevanja i doživljavanja sebe kroz evolucijsku prizmu i društvene konstrukte te osjećaje rastavlja na osnove i slaže ih u nove, materijalne strukture. Kao da se vraća razvojno unatrag, retroevolucijski. Izbor radova predstavljen izložbom “Retroevolucija autopercepcije” u potpunosti je umjetnikov, bez intervencije kustosa. Time stvara novu platformu za komunikaciju. Dosad je imao 32 samostalne izložbe, među kojima se ističu one u Porte 10 (Rouen, Francuska), Galeriji Umjetnina (Split), Galeriji 90 60 90 (Zagreb), te na Glavnom kolodvoru i ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Izlagao je na gotovo 80 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj. Ostvario je osam skulptura u javnom prostoru, sudjelovao na 14 umjetničkih radionica. Dobitnik je više nagrada i stipendija, a 2021. godine je bio finalist nagrade “Radoslav Putar”. Izložba “Retroevolucija autopercepcije” otvorena je do 12. svibnja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.